Het talent om te verbinden maakt gelukkig!

Het talent om te verbinden maakt gelukkig!

Auteur: Janet Herraiz, Partner Xcdes

Talenten ontdekken en er iets mee doen.
Als kind groeide ik op in een christelijk gezin waarbinnen in gestimuleerd werd om mijn talenten te gebruiken. Maar wat waren dan mijn talenten? In mijn zoektocht naar mijn talenten heb ik van alles uitgeprobeerd; dansen, zingen, toneelspelen, onderzoeken, verkopen en zelfs beurzen organiseren. Op een gegeven moment was ik klaar met zoeken en ben ik werk gaan doen dat ik leuk vond. Verkopen in het buitenland gebruik makend van mijn talen- en mijn cultuurachtergrond als cultureel antropologe. Dit heb ik met veel plezier gedaan maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat er wat miste. Ik vond het werk leuk maar ik benutte toch niet optimaal mijn talenten. Wederom kwam de vraag naar boven: ‘Wat zijn mijn talenten nu eigenlijk? Ik ben nu bijna 50 jaar en ben er inmiddels achter waar mijn talenten liggen. Ik ben erachter gekomen dat mijn talenten liggen in de dingen waar ik goed in ben! Ik hou ervan om mensen te inspireren, om naar mensen te luisteren, om van ander mensen te leren. Ik hou ervan om mensen te helpen om succesvol te zijn, mensen te helpen om, net als ik, de zoektocht naar talenten te begeleiden en ze maximaal te ontwikkelen. Ook hou ik ervan om mensen in een positieve modus te krijgen. En dat is wat ik nu doe! Ik help mensen hun talent te ontwikkelen en dit ook te laten zien. Ik heb er bijna 15 jaar over gedaan om erachter te komen waar mijn talenten lagen en heb energie voor 10! 15 jaar is best heel lang. Dit kan natuurlijk veel sneller 🙂 Daarover straks meer.

Verbinding en communicatie; waarom lukt het soms niet?
In het multiculturele Spaans, Nederlandse gezin waar ik opgroeide werden meerdere talen gesproken. Als kind was ik al de verbindende factor in huis omdat ik de talen goed sprak. De communicatie tussen mijn ouders onderling was soms best moeizaam en ook met andere familieleden was het soms lastig communiceren. Dit kwam vooral omdat deze mensen elkaars taal niet spraken en elkaars cultuur onvoldoende kenden. Toen ik ouder werd, viel het me op, dat mensen die dezelfde taal spreken elkaar ook niet altijd verstaan. Later toen ik mij meer ging verdiepen in menselijk gedrag, de DISC profielen en in lichaamstaal, ontdekte ik dat daar nu juist het “probleem” lag. Heel veel mensen kunnen niet verbinden omdat ze zich niet bewust zijn van de lichaamstaal van zichzelf maar ook niet van die van een ander. Mensen hebben moeite met verbinden omdat ze de ander behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden in plaats van de ander te behandelen zoals de ander behandelt WIL worden.

Verbinding een belangrijke pijler voor werkgeluk
Je kunt pas verbinden als je de juiste taal spreekt; verbaal en non verbaal en wanneer jij in staat bent om je communicatie af te stemmen op het profiel van de ander. Wendbaar zijn naar de ander, is een vaardigheid die je kunt leren. Omdat ik als kind altijd al bezig ben geweest met verbinden zijn de DISC studies die ik heb gedaan, een zeer aangename aanvulling en verheldering op mijn visie op communicatie. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je op de juiste manier communiceert, je minder misverstanden, minder stress en zeker leukere gesprekken hebt. Met de juiste communicatie worden lastige gesprekken niet meer iets waar je tegenop gaat zien. Wanneer het lukt om deze vaardigheid te ontwikkelen en communiceren makkelijker met anderen makkelijker gaat, dan draagt dit bij aan succes en geluk. Niet alleen om te kunnen verbinden met mensen die dicht bij je staan maar ook met collega’s of zelfs vreemden.

Talent + Communicatie = Verbinding = Werkgeluk>
Als jij je talenten in kan zetten met de juiste communicatie, ben je op de juiste weg om te verbinden. Daarbij zorgt een goede verbinding ervoor dat je kunt groeien. Niet jij alleen maar ook de ander. Leer je talenten kennen, krijg zelfinzicht. Spreek je eigen taal en die van een ander om de juiste communicatie in te kunnen zetten. Maak verbinding met anderen en geniet ervan. In onze inspiratie en bewustwordingsdag “Paspoort Werkgeluk” kun je proeven aan hoe wij mensen hun talenten laten ontdekken en hoe wij je leren hoe je makkelijker kunt verbinden met de ander. Je zult ontdekken en beleven hoe leuk dit is en dat het werkt! Kom het zelf ervaren op 3 juli in Teuge, Paspoort Werkgeluk. Je zult er veel plezier aan beleven.